13 sierpnia Rynek Wielki w Zamościu zamieni się w bajeczne miejsce, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz ogólnodostępnych atrakcji, w tym roku nasi Goście mogą zakupić specjalną wejściówkę, upoważniającą do odwiedzin w Strefie degustacji, gdzie będą mogli zasmakować w smakach regionalnych. Poza tym, razem z Miastem Zamość będą mogli skorzystać z wielu dodatkowych atrakcji.
Więcej o dodatkowych atrakcjach Kup wejściówkęPo raz pierwszy, w tym roku, wprowadzamy możliwość zakupu wejściówki. Jej koszt to tylko 10zł/osoba. Każdy z uczestników, którzy zakupią wejściówkę, będzie miał nieograniczony dostęp do strefy degustacji, Chill Outu w sadzie oraz dodatkowych atrakcji przygotowanych wraz z Miastem Zamość:
Największa degustacja win na Roztoczu - prezentacja 11 top producentów z regionu. Goście, którzy zakupią wejściówkę będą mieli nieograniczony dostęp do strefy przez cały dzień, aby móc nacieszyć się wspaniałymi smakami Roztocza. Na strefie nie zabraknie atrakcji dla całych rodzin. W ramach zakupionego biletu zapraszamy na strefę Chill out w sadzie do spróbowania bezpłatnie wielu regionalnych potraw serwowanych przez Kucharza Winiarni Zamojskiej – Marcina Sikorę. Dodatkowo zakupiony bilet uprawnia do odbioru zniżek do 10 restauracji w Zamościu, które w dniach 12 – 14 sierpnia, będą serwować specjalne menu festiwalowe, skomponowane na bazie win ze strefy degustacji.
Każda z restauracji przygotuje 2 dania inspirowane smakami wybranej winiarni, na które nasi goście, którzy zakupią wejściówkę, otrzymają specjalną cenę. Szczegóły Food wine paring przy opisach wystawców.
W wydzielonej strefie na Rynku Wielkim, naprzeciwko strefy degustacyjnej, przy wielkich wspólnych stołach biesiadnych usiądzie w sumie jednorazowo ponad 50 osób – mieszkańców, festiwalowiczów, winiarzy, włodarzy, artystów, społeczników, dziennikarzy, urzędników - i będzie wspólnie relaksować się na trawie, w cieniu wiśni, jabłoni, gruszy, oglądając live cooking w wykonaniu Kucharza Winiarni Zamojskiej – Marcina Sikory.
Każdy uczestnik Festiwalu ma wstęp wolny na Chill Out w sadzie! Będziemy mogli spróbować tam regionalnych dań Marcina Sikory i posłuchać opowieści zaproszonych Winiarzy, jak w Polsce robi się wina, jak założyć winnice, czy to praca, czy może pasja i hobby?
Razem z Miastem Zamość, dla uczestników którzy zakupią wejściówki, mamy masę dodatkowych atrakcji, dzięki którym jeszcze lepiej będą mogli poznać miasto:
Sommelierzy, m. in Wiesław Wysokiński, podczas degustacji „w ciemno” wyłonią zwycięzców na najlepsze wino czerwone, białe i różowe z regionu Roztocza, a na koniec, z wszystkich win, wybiorą GRAN PRIX – NAJLEPSZE WINO REGIONU ROCZNIK 2021
Na rynku Solnym zaprezentują się top producenci potraw i produktów roztoczańskich. Zaskoczą Was smaki, od unikatowych, owocowych słodkości, po produkty bardziej wytrawne. Każdy znajdzie swój wymarzony smak!
Gwiazdą wieczoru będzie Kasia Kowalska z zespołem, która na Rynku Wielkim wykona największe przeboje w swojej karierze i wiele nowych utworów z nowej płyty. Na koncert Kasi Kowalskiej zapraszamy każdego, kto 13 sierpnia będzie w Zamościu. Start godzina 20:00!
RELACJA CAŁODNIOWA Z PRZEBIEGU IMPREZY – wywiady z winiarzami, producentami, Fundacją Winiarnie Zamojskie, włodarzami miasta, sommelierem.
Podczas trwania festiwalu na rynku będzie możliwość zakupu, po atrakcyjnych cenach, wszystkich win ze strefy degustacji oraz sygnowanych logiem Winiarni Zamojskiej, unikalnych kieliszków.
Podczas Festiwalu zaprezentują się okoliczne restauracje ze specjalnie dobranym menu do regionalnych win. W ciągu całego weekendu 12 – 14 sierpnia zapraszamy do 10 top restauracji Zamościa, na specjalne menu degustacyjne z winami regionalnymi. Dla posiadaczy wejściówek promocyjna cena na każde danie!
Każda z restauracji przygotuje 2 dania inspirowane smakami wybranej winiarni, na które nasi goście, którzy zakupią wejściówkę, otrzymają specjalną cenę. Szczegóły Food wine paring przy opisach wystawców.
Edukacyjna gra dla festiwalowiczów na zgadywanie i łączenie zapachu owocu z winem. Do wygrania atrakcyjne nagrody!